Hafta içi Saat 14:00'a kadar ödemesi onaylanan hazır sistem harici siparişlerde aynı gün Kargo Ücretsiz!*

DIMM vs UDIMM vs RDIMM vs SODIMM vs CUDIMM nedir ve farkları nelerdir?

Bilgisayar belleği etrafında bolca jargon olduğu söylenebilir. Başlangıç olarak, cihazınızla uyumlu olmayan bir şey satın almamak için temel teknolojileri anlamanız gerekir. Ayrıca, sisteminiz için en uygun bellek kitini seçebilmek adına her şeyin nasıl çalıştığını genel bir bakışla kavramanız gerekir. Bunun yanında, geleceğe hazırlıklı olmak için yeni teknolojileri takip etmek de iyi bir fikir olacaktır. Tabii ki, sadece 2024’ün en iyi oyun RAM’ini arıyorsanız, biz de size yardımcı olmak için buradayız.

Bu makalede, kendimizi modern belleklerin fiziksel yapısıyla sınırlayacağız. Ancak bu görünüşte katı sınırlama bile birçok seçeneği beraberinde getiriyor. Aşağıda, belleklerin mevcut durumu, kendi bilgisayarlarınıza RAM satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve gelecekte belleklerin nereye gittiği hakkında bolca bilgi bulacaksınız. Öyleyse, kemerlerinizi bağlayın ve bilgisayar belleği ile ilgili zihninizi genişletmeye hazırlanın.

Corsair2

DIMM nedir?

DIMM, “Çift Hatlı Bellek Modülü” anlamına gelir ve çoğumuzun “bellek çubuğu” olarak adlandırdığı şeyin resmi ismidir. DIMM, üzerinde bellek çiplerinin bulunduğu ve bir kenarında anakarta takılmak için pinlerle kaplı bir bağlantı yüzeyi olan dikdörtgen bir devre kartıdır.

DIMM’in SIMM (Tek Hatlı Bellek Modülü) yerine bu şekilde adlandırılmasının sebebi, pinlerin modülün her iki tarafında bulunması ve farklı devreler temsil etmesidir. Bu, 32-bit yerine 64-bit veri yolu sağlar. DDR5 ve DDR4 DIMM’ler, 288 pine sahiptir ve bir DDR5 DIMM’i bir DDR4 yuvasına takamamanız için girintinin yeri biraz farklıdır.

DIMM terimi bellek modülünün fiziksel yapısını tanımlasa da, belleğin kapasitesi veya performansı hakkında bir şey söylemez. Örneğin, bir DIMM modülünün yalnızca bir tarafında bellek çipleri olabilir ya da her iki tarafında da olabilir. DIMM’ler genellikle uyumluluk için JEDEC spesifikasyonlarına uyar, bu da DIMM’lerin birçok sistem ve platformda geniş çapta uyumlu olduğu anlamına gelir.


UDIMM nedir?

Tamponlanmamış bellek modülleri, modern PC’lerde kullanılan en yaygın RAM türüdür. Bunlar aslında bir tür DIMM’dir ve çoğu kullanıcı için bu isimler birbirinin yerine kullanılabilir. Adından da anlaşılacağı gibi, UDIMM’ler bellek denetleyicisi ile bellek çipleri arasında bir tampon veya kayıt içermez. Bellek denetleyicisi, işlemci paketinde yer alır ve doğrudan bellek çipleriyle iletişim kurar.

Tampon bulunmamasının avantajlarından biri, gecikmenin azalması ve dolayısıyla performansın artmasıdır. Ayrıca daha basitler ve üretimi biraz daha uygun maliyetlidir. UDIMM’ler, mevcut en geniş destekli bellek türüdür. Bilgisayarınız, aksi belirtilmedikçe muhtemelen UDIMM kullanacak şekilde tasarlanmıştır.

Çoğu CORSAIR DDR4 ve DDR5 bellek, masaüstü kullanıcılarına yönelik olarak UDIMM kullanır. Örneğin, VENGEANCE RGB DDR5, DOMINATOR TITANIUM veya VENGEANCE LPX DDR4 bellekler.

Corsair3

RDIMM nedir?

Kayıtlı DIMM’ler, daha yüksek güvenilirlik ve stabilitenin çok önemli olduğu iş istasyonları ve sunucularda kullanılır. RDIMM’ler, bellek modüllerinin elektrik yükünü stabilize etmeye ve yönetmeye yardımcı olmak için bellek denetleyicisi ile bellek çipleri arasında bir kayıt veya tampon içerir. Bu, RDIMM’lerin UDIMM’lerden daha büyük bellek kapasitelerini desteklemesine olanak tanır.

RDIMM’ler genellikle veri bozulmalarını tespit edip düzeltmeye yardımcı olan ECC’yi (Hata Düzeltme Kodu) destekler ve bu da güvenilirliği artırır. RDIMM’lerin UDIMM’lere göre biraz daha yüksek gecikmeye sahip olduğunu belirtmekte fayda var, ancak bu bellek türünün hedeflendiği pazar düşünüldüğünde, güvenilirliğin performanstan daha önemli olduğu durumlarda bu çok büyük bir sorun değildir.

Adından da anlaşılacağı gibi, CORSAIR WS DDR5 RDIMM’ler, ECC desteği de içeren kayıtlı DIMM’lerdir. Bunlar iş istasyonlarında kullanım için tasarlanmıştır.

Corsair4

CUDIMM nedir?

Mütevazı UDIMM’in en yeni varyasyonu Saat Sürücülü Tamponlanmamış Çift Hatlı Bellek Modülü’dür. Bu modüller, bellek sinyallerinin bütünlüğünü artırmak için DIMM üzerinde bir saat sürücüsü (CKD) içerecek şekilde tasarlanmıştır. Bu küçük entegre devre (IC), bellek çipleri tarafından kullanılan saat sinyalini yeniden üretmekten sorumludur ve böylece stabiliteyi artırır ve daha yüksek çalışma frekanslarına destek sağlar.

CUDIMM’lerin bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya çıkması bekleniyor ve daha yüksek saat hızlarına sahip bellek kitleriyle piyasaya sürülecekler. Bu yeni modüller, mevcut DDR5 UDIMM’lerin kullandığı aynı 288 pinli konektörü kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, yeni standarda nispeten sorunsuz bir geçiş sağlayacaktır.

SODIMM nedir?

Küçük Boyutlu DIMM’ler, dizüstü bilgisayarlar ve küçük form faktörlü masaüstü makineleri gibi alanın sınırlı olduğu cihazlar için özel olarak tasarlanmıştır. SO-DIMM’ler, DIMM’lerin yarısı genişliğinde, ancak yapısal olarak benzer, üzerinde bellek çipleri bulunan bir devre kartıdır. SO-DIMM’ler de masaüstü kardeşleriyle aynı teknolojileri destekler, sadece daha kompakt bir formda.

Bir SO-DIMM örneği olarak, çoğu dizüstü bilgisayarda bulabileceğinizden daha yüksek kapasiteler sunan VENGEANCE SODIMM DDR5 kitini gösterebiliriz. Bir yükseltme yapmadan önce dizüstü bilgisayarınızın veya küçük form faktörlü masaüstü bilgisayarınızın uyumluluğunu kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir.

En uygun fiyatlı ram belek çeşitlerini sitemizde bulabilirsiniz.
https://www.gaming.gen.tr/kategori/bilgisayar-bilesenleri/ram-bellek/

Paylaş:

EN UYGUN FİYATLI GAMİNG ÜRÜNLER

Yorum yapın